Readers

Thursday, 25 April 2013

Facts about KPTM KL



Assalammualaikum 

Setelah lama tak sentuuhh blog ni,hari ni kita sambung balik tentang Diploma tesl memandangkn dah berapa orang adik-adik yang email , im aku tentang TESL. If i'm not mistaken previous entries i wrote about tesl semester 1, and hostels.  memandangkan  buku panduan tertinggal di Klang. In Sya Allah weekend la aku update pula tentang subjek-subjek yang kita belajar semasa semster 2 .3 dan 4. As for this entry i would like to share with you something about KPTM KL.
T
KPTM KUALA LUMPUR

  1. KPTM KL is the main campus and the oldest from other branches  So , i bet everyone could imagine the facilities quality right? Walau pon ada kelemahan dari segi itu. Itu tak bermakna pihak pengurusan tidak membuat sebarang perubahan. Semakin banyak perubahan positif =)
  2. Kafeteria kolej  so far so good.Makanan memang sedap. Boleh gemok berkilo-kilo kalau makan situ. Di sekeliling kawasan luar kolej ada juga gerai2 makanan. harga berpatutan dan sedap belaka. Kalau tidak mustahil daku segemuk ini,  Area sini setiap gerai ada nickname sendiri , For example, Kedai mak cik nangis, sebab masakan yg pedas2, Kedai mak cik kelantan, sebab owner gerai org kelantan, kedai apek, sebab owner dia seorang apek dan asooh tua, kedai ibu, sebb owner tu sendiri gelarkan diri dia Ibu dgn smua pelanggan. :)
  3. Area sekeliling kolej ni ada lot kedai, rumah2 teres dan kilang kecik. bukan kilang kimia ke hape kilang pengagihan stok je, From our college  we could see KLCC.  :O
  4. Even though KPTM is considered as IPTS, yet, this college is quite strict with rules. I heard that some ipts and IPTA allow students to wear jeans and sandal to class. In KPTM students are forbidden wearing sandal and jeans, kalau terkantoi kena kompaun. If you try to complain about rules, you need think back, kita datang kolej ni nak masuk runaway fashion ke untuk menuntut lmu???, mohon perbetulkan niat anda. *Lelaki dibenarkan memakai jeans. 
  5. .................................................................. next facts will be elaborate later on :))))
UPDATED


DERETAN KEDAI MAKAN LUAR KOLEJ


LEAVE SOME OPINION =)

48 comments:

  1. salam .. kak.. akak ckp jean and sandal are forbidden .. then kena pkai kasut lah ?

    ReplyDelete
  2. Walaikumsalam, yup kasut tertutup la. pakai flat shoes ke , sneakers ke okay apa :)))

    ReplyDelete
  3. salam kak. course matriculation icsa kat kptm kl ni student dia ramai tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam, untuk course profesional, student tak seramai course homegrown and uitm. around 100 -200 smoething kot untuk icsa

      Delete
    2. Nina amni nak ambil course icsa ke ? same goes with me

      Delete
  4. salam kak , pakai t-shirt ke kolej takpe ke ? Ke mmg baju kurung ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WALAIKUMSALAM, T SHIRT TAK BOLEH PAKAI DEAR, KALAU NAK PAKAI LA BLAUSE KE KEMEJA KE =)

      Delete
  5. Salam akak . Akak , sluar sleck okay jek an ? Kea xbleyh jgak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOLEH JE, YG PENTING NO JEANS, KALAU NANTI AWAK NAKMPAK ADA PLJR PREMPUAN YG PAKAI JEANS, ITU THEY DISOBEY THE RULE, JGN IKUT YE, KENA TANGKAP NNT KENA COMPOUND

      Delete
  6. salam kak..kalau free hair bole tak? and etika pakaian kat sane cm ne ekk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WALAIKUMSALAM , BOLEH TAPI DENGAN SYARAT RAMBUT JGN BAGI LEPAS. SEBAB NYA PREVIOUS BATCH DIAORANG RAMBUT KEMBANG2, MESSY, TU YG KPTM LETAK SYARAT SUPAYA NAMPAK KEMAS. TAPI TAK DE LA KETAT MCM PERATURAN SEKOLAH TU. YG PENTING NAMPAK KEMAS LA. PAKAI CEKAK RAMBUT KE. :) PASAL BAJU PULA. PAKAI LA FLAT SHOES, BAJU KURUNG, KEMEJA,SELUAR SLACK, BLOUSE, STRICTLY NO JEANS ALLOWED.

      Delete
  7. assalamualaikum kak.
    nak tanya, sijil kptm ni diiktiraf tak?
    maknanya kalau sy nak further degree kat mana2 uni nanti senang diterima tak?
    no offence :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. WALAIKUMSALAM ,kptm ada iso and pihak mqa pon dah pernah dtg nilai. so dont worry. kptm ni bukan la kolej yg terselindung. Kalau pointer awak bagus bukan setakat u dalam malaysia. Luar negara pon awak boleh apply dengan syarat pointer tu tinggi :)
      buat pengetahuan adik dan semua sudah ada pelajar kptm yg sambung degree di luar negara, tapi tesl belum ada lagi sbb first batch tesl baru je habis praktikum. :)

      Delete
    2. oh. thanks for the encouraging respond sys! :D

      Delete
    3. eh wait, it means that tesl baru ada la kt kptm, centu?

      Delete
  8. salam kak nak tanya. laki pegi kuliah pakai baju apa and seluar apa? haha sorry seoalan agak kelakar sbb kptm tak bagitahu mende pun. and pasal hostel. jauh ke dgn kptm? nak naik apa? train or what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam, pakai je t-shirt berkolar dengan jeans pon boleh :)pakai kasut.lelaki punya agak jauh la dri kolej. tapi kptm ada provide bus. tp berjadual la, biasanya diaorng kwn2 lelaki akak ni diaorang naik bus rapid kl. tapi dh masuk sem 2 semua bawa motor, :D

      Delete
    2. Oh pergi kuliah boleh tshirt kolar and jeans? ingatkan tak boleh. ingatkan kemeja sluar slack bagai? :O

      jauh? u.u kawan2 akak ada cerita pasal hostel laki ni mcm mana? kemudahan bagai? bus berjadual eh? hm thanks :)

      btw, ada tips utk junior teslian ni?

      Delete
    3. okay macam ni la awak, add akak kt fb, tp jgn lupa pm akak nanti akk tak tahu mana satu awak. bila awak dah add akak , akakn akan suggest a few kwn tesl lelaki akak, nnt awak boleh tanya dgn diaorg. lagi senang kn sebab nya diaorg pernah stay situ :) Search : Shuhada Shah

      Tips untuk junior?
      - cari member yg boleh buat kerja, kwn lepak lepak juga tapi yg penting tu kena cari kwn yg boleh buat keje, sebabnya nanti banyak group work.
      - Start join group Teslian KPTM KL. senang apa2 hal before awak masuk mendaftar awak ada kenal kwn2 baru dan snior.
      - Tak payah sedia buku banyak2, beli test pad 1
      - kalau by now awak join page kptm kl, who know tuah awak dapat rumah sewa lagi dekat dgn kolej kan, tak payah susah2. bila dah join page tu, awak post je nak cari rumah sewa n ckp awak tu intake julai ni,

      Delete
    4. Hi kak. dah search nama tu and tak jumpa. apa kata bagi link je fb tu? haha. okay dah jumpa group tu and dah request.

      oh ye? tapi utk sem 1 ni cadangnya nak duduk hostel dulu sbb nak stabilkan kewangan. nanti dah sem2 baru cari rumah sewa. for now nak cari kawan at least dah kenal sorang 2 sblm daftar en :D

      Delete
    5. https://www.facebook.com/shuhada.shahruddin

      ni fb kwn akak :
      https://www.facebook.com/hazman.lambretta

      Delete
  9. salam kak. nak tanya sikit. laki pegi kuliah pakai baju and seluar apa ye? pasal kasut akak dah terangkan. saya dpt course tesl. lg satu hostel laki ada berapa and dkt area2 situ ke jauh? pegi kolej naik train ke ape?

    ReplyDelete
  10. salam kak..minggu orientasi kat sane mcm mne ek? ade kene bawak any specifiec baju or anything x kak? sbb ade few u mcm uitm diorg kene bwk bju kurung putih n kain hitam..kptm kene bawak pape ke?and last peraturan hostel yg wajib tau ape ek? sory bnyak tanye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalakumsalam, pakai je t shirt &track suit

      Delete
  11. salam kak..nk tanye..minggu orientasi kat sane mcm mne ek? ade specifiec bju or things yg perlu dibawe ke? sbb ade few u mcm uitm kene bwk bju kurung putih n kain hitam..so kptm kl ni ade kene bawak bju pape ke? and ape peraturan asrama wajib tau ? sory banyak tanye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik,

      orentasi nanti pakai je track suit and t shirt

      xde baju pape, orentasi pakai baju biase. peraturan asrama balik before 11pm, jaga aurat,jaga pemakaian,

      Delete
  12. Asrama lelaki dekat ngan lrt eh?

    ReplyDelete
  13. Asrama lelaki dekat ngan lrt eh?

    ReplyDelete
  14. Salam kak . Nak tanye betul ke kalau sem 1 sampai sem 3/4 pointer 3.67 ke atas mara akan offer sambung digree tesol luar negara ?

    ReplyDelete
  15. Salam kak . Nak tanye betul ke kalau sem 1 sampai sem 3/4 kite dapat 3.67 ke atas mara akan offer sambung digree tesol luar negara dengan tajaan ?
    Ada akak sem 3 bagitahu saye .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, ye akak pon pernah dengar tawaran tu, mmg mara ada buat tawaran macam tu, cuma tak pasti bila biasanye tawaran tu dibuat, adakah setiap tahun? waallahhualam~

      Delete
  16. Kak yuran lapor diri sribu lbey tu nk kne byr time bile..
    Pstu..course entrepreneurship ni pemende..laku ke sijil..susah x? Lgi stu duit pengeshan asrama 200 tu byr time dftr kt sane bley x..pastu asrama laki ni cmne..die mcm dorm skolah ke kongsi smpai 10 org..or mcm hostel 4 org atau mcm rumah sewa 3 bilik

    ReplyDelete
    Replies
    1. segala yuran awal tu memang kena buat bayaran sebelum hari mendaftar, kos entrepreneurship tu adik akan belajar masa semester 4, subjek tu psl keusahawanan, kalau ada masukiptapon mmg ada subjek ni, kira adik ada 2 kemahiran la, kalau tidak dalampendidikan, adik boleh jadiusahawandgn skill2 yg adik belajar dln kos tu.Pihak MARA memang menekankan subjek ni, sebab nak graduan kptm jadi multi tasker.asrama lelakicodo. Akak cadangkan awak join group KPTMKL di Facebook, in case kalau awak nakrumah sewayg lagi murah dan dekat dengan kolej, skrg ada je budak2 kptm lelaki yg cari housemate :)

      Delete
  17. Salam nak Tanya blh ke kte paku memaku Dan cat dinding kat dorm. Ye la nak la decorate sikit dorm tu utk lbh semangar belajar ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cat tu akak tak pasti, tapi setakat lekat2 ni takde masalah, nanti dah masuk asrama cuba tanya warden :)sebab nya rumah tu nanti awak akan kongsidengan orang lain, so mesti kena ada persetujuan daripada room mate dan pastinya WARDEN

      Delete
  18. assalam, akk nak tanya kasut perempuan jenis ape je boleh? kalau kat ostel jeans stay tak boleh pakai jugak ye? ermm kalau kita dah hantar surat penerimaan tawaran memang dia tak bagi ape2 respon ye? risau jugak ni haha :D and ape barang yang penting nak bawak g hostel? sebab kptm takde cakap ape2 selain cadar tu. sorry kak banyak pulak tanya nya. :)

    ReplyDelete
  19. Boleh cerite selok belok entrepreneurship ni?? N klau nk smbung degree nnti cmne? N pluang further career?..some said we need experience

    ReplyDelete
  20. Akak ada kawan kawan lelaki di kptm. ? boleh saya brtanya apa yg hendak dbawa. Mcm mana hostel lelaki. Ok thank :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. search kt FB : asyraf azn , hazman lambretta,

      sorry lambat reply, baru online ni. maaf sangat2

      Delete
  21. Hi assalamualaikum shuhada. Is it possible for me to get your email address? In need of a few advices/tips. I dont have social network accounts and would truly appreciate it if you could gimme your email address thanks :)

    ReplyDelete
  22. Sy mncari rumah or blik area kptm kl.. Ada x?.. Kalau ade boleh inform kat my belog http://aichrah.blogspot.com/ :)... Tq

    ReplyDelete
  23. Akak dapat tanggungan dari mara tak? Pinjaman or tanggung sampai habis. Mara tanggung dari ble sampai ble? I need to know. Asap.

    ReplyDelete
  24. Akak dapat tanggungan dari mara tak? Pinjaman or tanggung sampai habis. Mara tanggung dari ble sampai ble? I need to know. Asap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong jwpkn boleh ye :)
      Mara akan tngung dr sem 1 until 6, but cgpa jgn jtuh under 2. Kalau xslh mara peluang 3 kali ptptn skali je jtuh terus gntung :)

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. yes betul apa Lia kata, tapi adik kena tahu yg segala wang adik akan terima semasa semester 2, mohon pada semster 1,dptnye masa naik sem 2. waktu kali pertama dia bagi wang tu, dia incude sekali duit poket sem 1, yuran dan wang perkakas :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...